top of page

Jak na zkouškové?

Zkouškové je jedno z nejnáročnějších období pro studenty vysokých škol. Přinášíme vám několik typů, jak ho zvládnout!




Začněte


Začněte hned, jak můžete. Neodkládejte své úkoly na později. Čas je drahý a během zkouškového utíká rychleji než kdy jindy.




Poznejte sami sebe


Jak se vám učí nejlépe? Sami, nebo s někým? Musíte si látku říkat nahlas, abyste si ji zapamatovali? Potřebujete si v textu podtrhávat, nebo se vám lépe učí ze souboru v počítači?


Tyto podmínky jsou velmi individuální a je potřeba si najít takovou formu učení, která bude vyhovovat vám. Žádná možnost není špatně. Buďte kreativní a techniky kombinujte. Můžete si například pročíst materiály samostatně a večer si je společně zopakovat se spolužáky. Pokud máte dostatek času, můžete si část učiva namluvit na diktafon v telefonu a nahrávku poté poslouchat, případně si vytvořit mnemotechnické pomůcky… Záleží jen na vás!




Chytré telefony za vás zkoušku neudělají


Trávení času na sociálních sítích je zábava, ale také velký požírač drahocenného času. Vypněte si notifikace na telefonu, během učení nepotřebujete vědět, že si vaše spolužačka ze základní školy koupila psa. Nejlépe odložte telefon co nejdál od sebe. Ne na opačnou stranu stolu, ale klidně do jiné místnosti, nebude vás to pokoušet.


Pro ty, kteří se bojí, že by to přesto nevydrželi, doporučujeme aplikace, které váš telefon zmrazí na požadovaný čas, například Cold Turkey pro systém Android. Aplikace se dá stáhnout i do počítače a lze si nastavit uzamčení některých stránek, nebo celého webového prohlížeče. V systémech iOS se dá seřídit „klidový čas“ telefonu v nastavení.




Dejte si menší splnitelné cíle


Rozplánujte si učení do zvládnutelných úseků a rozvrhněte si den. Určete si v kolik hodin vstanete, kdy se začnete učit a co se daný den potřebujete naučit. Buďte realističtí! Jste-li aktivní spíše večer, nedávejte si budík na 7 hodinu ranní. S největší pravděpodobností totiž nevstanete a jen tím snížíte svou motivaci.


Pokud je pro vás udržení pozornosti obtížné, určete si kratší úseky, během kterých se budete plně soustředit. Sedněte si ke stolu, nastavte si budík například na hodinu a tuto hodinu se nevěnujte ničemu jinému než učení. Po hodině se odměňte, jděte se projít, nebo si na 30 minut odpočiňte. Po odpočinku začněte další hodinu učení.




Odpočívejte


Odpočívejte a nemějte z odpočinku výčitky! Je ale důležité zvolit správnou formu, a proto doporučujeme nezapínat během přestávek od učení sociální sítě, či se jít dívat na film nebo seriál. Hrozí velké nebezpečí, že se vaše pauza protáhne na delší dobu, než byste chtěli. Navíc při těchto aktivitách mozek neustále vnímá velké množství podnětů a ve skutečnosti si ani neodpočine. Raději si jděte udělat čaj, nebo kávu, dejte si svačinu, jděte se projít okolo domu, zacvičte si a protáhněte se, popovídejte si se spolubydlícími… Pak se k učení znovu vraťte.


Preferujte aktivní odpočinek. Jděte se každý den projít do parku, obejděte dům, zacvičte si jógu! Vaše tělo to potřebuje a pročistíte si tak hlavu.




Nepanikařte


Stres je normální, ale nesmí překročit určitou hranici. Jakmile začnete panikařit, učení vám půjde hůře. Pokud cítíte, že na vás doléhá panika, odložte skripta, zhluboka se několikrát nadýchněte do břicha a chvíli si odpočiňte. Vyhledejte sociální oporu – klidně jen pár spolužáků, se kterými se vzájemně podpoříte. Je lepší se na půl hodiny zastavit a zklidnit než hodinu sedět u stolu a panikařit.




V probíhajícím zkouškovém období vám držíme palce a věříme vám, že to zvládnete!

154 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Opakované volby na tajemníka proběhnou on-line!

Čekají nás online Opakované volby na pozici Tajemníka, ty proběhnou v rámci Členského shromáždění v neděli 14.4.2024 v 18:30 přes platformu Discord. Účast na shromáždění je povinná a tentokrát z organ

bottom of page