top of page

Čtenářská inspirace 2.0 - podzimní čtení pokračuje!

Aktualizováno: 26. 9. 2023

Doufáme, že vás naše první inspirace náležitě inspirovala k podzimnímu čtení. Neleníme, čteme jako o život, proto pro vás máme další várku našich čtenářských doporučení!


Tentokrát se podíváme na poněkud těžší témata, přesto však věříme, že pro vás budou knížky obohacující, ať už proto, že vás téma zajímá, nebo jej probíráte zrovna ve škole a rádi byste koncepty lépe uchopili...

 

Introvertka chodí na terapii

(Tung, Debbie)

"Introvertka chodí na terapii" od autorky Debbie Tung je komiksová kniha, která se zaměřuje na téma úzkosti a deprese.


V dnešní uspěchané době, kdy se stres a tlak na výkon stávají každodenní realitou, je toto téma více než aktuální. Autorka nám předává své zkušenosti citlivým a laskavým způsobem, což jistě potěší mnohé čtenáře.


Komiksový styl Debbie Tung má mnoho výhod – zaujme nejen děti, ale i ty zaneprázdněné, kteří si chtějí knihu rychle a snadno přečíst. Obrazový doprovod často dokáže vyjádřit více než slova samotná, což dodává knize hloubku. Některé obrázky umožňují doslova ponořit se do emočního prožívání hlavní postavy, která se potýká s duševními problémy.

Kniha velmi citlivě, avšak výstižně popisuje úzkost, panické ataky a příznaky deprese, navíc nabízí praktické ukázky psychoterapie, v průběhu které se pracuje s myšlením a chováním člověka s depresí. Myslím si, že tato kniha má co nabídnout nejen těm, kdo se s tímto tématem osobně potýkají, ale i těm, kteří chtějí lépe porozumět a podpořit své blízké.


Kniha nás zavede na temnější stránku života, kde deprese může ovlivnit existenci člověka, jeho každodenní život. Ukazuje nám, jak snadno můžeme upadnout do této temné propasti a nabízí nám cestu ven. Kniha nás inspiruje hledat pomoc, přiznat si, že potřebujeme podporu, a začít proces uzdravování.


V některých chvílích se nám může zdát, že jsme sami a bezcenní, ale tato kniha nám připomíná, že v těžkých chvílích existuje pomoc a podpora, na kterou se můžeme obrátit. Ačkoli uzdravování je dlouhým a často náročným procesem, začít je prvním krokem na cestě k uzdravení.


Knihu "Introvertka chodí na terapii" doporučuji všem, kteří hledají inspiraci a cestu k duševnímu zdraví, tedy k lepší kvalitě života.

Knížku pro vás recenzovala: Sofia Nurtdinova

 

Hojení vnitřních ran

(Sellin, Rolf)


Kniha "Hojení vnitřních ran" od autora Rolfa Sellina je dojemným a inspirativním průvodcem pro ty, kdo se potýkají s emocionálním zraněním a hledají cestu k osobnímu růstu. Autor, sám psychoterapeut a bývalý architekt, přináší do této knihy své osobní zkušenosti a znalosti, které mohou posloužit jako podpora v procesu osobního rozvoje.


V knize se Sellin nejen věnuje tématu emocionální bolesti, ale také se pokouší vysvětlit, jak tato bolest vzniká. Jeho srovnání emocionálních zranění s tělesnými úrazy je nesmírně užitečné, neboť ukazuje, že i když tyto bolesti nejsou viditelné okem, mají podobný původ.

Hlavní část knihy je věnována různým technikám a postupům, jak se starat o svá vnitřní zranění a jak je uzdravit. Jedna z těchto technik, která mě osobně zaujala, je možnost vyprávět svůj životní příběh jako pohádku. Tato metoda může pomoci čtenářům získat odstup od svých emocionálních ran a vnímat je z jiného úhlu pohledu.


Je důležité poznamenat, že kniha zdůrazňuje, že není náhradou za odbornou psychologickou nebo psychiatrickou pomoc, zejména v případě vážných traumat. Autor upozorňuje na riziko retraumatizace a povzbuzuje čtenáře, aby vyhledali profesionální pomoc, pokud ji potřebují.


Celkově se kniha "Hojení vnitřních ran" může stát skvělým průvodcem pro ty, kdo se zajímají o osobní růst, sebepoznání a uzdravení emocionálních ran. Tato kniha není jen textem, který čtete a zapomenete, je to praktická cvičebnice, která vám může skutečně pomoci na cestě k překonání vnitřních ran.

Knížku pro vás recenzovala: Sofia Nurtdinova

 

Trauma a disociace - bolest vnitřního rozdělení

(Vojtová, Hana)

Od běžné prózy se tato publikace trochu liší – nechápejte mě špatně, prosím, myslím, že takováto vlastnost knize naopak lichotí – je totiž velice praktickým pomocníkem pro lepší, či chcete-li hlubší, pochopení informací získaných během studia předmětů, kterými jsou kupříkladu psychologie osobnosti, vývojová a evoluční psychologie či psychopatologie a další.

Autorka zde například přehledně zpracovává téma základních teorií přežití v ohrožení, které propojuje právě s prožitím traumatu. Hovoří také o rozdílu mezi komplexní a vývojovou traumatizací, o vlivu traumatu na vývoj vztahových vazeb, o depersonalizaci a disociaci, ale i o teorii strukturální disociace a s ní souvisejícím tzv. jazykem částí, které buď fungují v každodenním životě nebo naopak uvízly v době traumatu.


Snad až na některé kapitoly, kde se vyplatí znát jednotlivé části mozku a jejich funkce – nicméně i tak je z kontextu snadno poznatelné, co tím chce autorka říct – je text psaný poměrně přehledně, většinu pochopí i začátečník z oboru a pro větší zájemce je u zmíněných teorií či studií vždy k dispozici odkaz na dostupný zdroj.


Díky těmto i dalším důvodům mohu knihu doporučit každému, koho zajímá terapeutický přístup k pacientovi s posttraumatickou stresovou poruchou či disociativní poruchou identity, a přál by si o něco podrobněji pochopit jeho svět a umět mu účinněji pomoci.

Knížku pro vás recenzovala: NIna Blašková

 

Za Psychočas vám přejeme bohaté podzimní čtení!


87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page