top of page

Čtenářská inspirace: Dítě zvané "To"

Vážení členové,

naši spolupráci s Portálem jistě znáte. Doufáme, že podzimní čtení Vám zpříjemnilo podzim, obohatilo o nové poznatky, či nápady na Vaši další četbu.


Tentokrát si pro Vás naše recenzentka Nina připravila knížku s názvem Dítě zvané "To" od autora Davea Pelzera.

 

Svědectví vyprávěné jazykem malého dítěte, kterého nepochopitelným způsobem začne jednoho dne týrat a zneužívat jeho vlastní matka – zpočátku za zavřenými dveřmi, později před nedotknutelnými mladšími a staršími sourozenci, a nakonec i s vědomím vlastního manžela a chlapcova otce – a to po 5ti krásných, idylických letech, které strávili jako šťastná rodina.


Je to ale také příběh neskutečné odvahy, sebezapření a boje o přežití. Je to příběh o vůli a naději, kterou jsme schopni najít opravdu i v těch nenáročnějších a nejtěžších chvílích, kdy se zdá, že se proti nám spikl celý svět a stal se z nás duch, kterého si nikdo nevšímá, alespoň ne dost na to, aby se pokusil pomoci. O chvílích, kdy nás opustí víra a zbyde po nás jen prázdná fyzická schránka přející si odejít pryč. Prodlužující se utrpení, které jako by nebralo konce, zaslepenost okolí, bolestné intriky a konečně i zadostiučinění a nabytá svoboda, která se dostaví až po dlouhých sedmi letech.


Asi nikdy mi knížka tak malého a útlého formátu nepřipadala tak nekonečná a frustrující. Měla jsem chuť ji zahodit, roztrhat, spálit, ale hlavně ji už nikdy nemuset vzít do ruky. Nejspíš se Vám bude každé slovo v knize hnusit, o to více po uvědomění, že je to běžná zkušenost – nejen malého chlapce Davida, ale i spousty dalších dětí po celém světě. Ale myslím, že je důležité, aby se o takových případech nemlčelo.

Recenzovala: Nina Blašková

 

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page